Kanadský veľvyslanec si spoluprácu pochvaľuje, vízová povinnosť nám vraj zatiaľ nehrozí

28.07.2009 Prešov

Dnes dopoludnia navštívil prešovskú radnicu veľvyslanec Kanady, J. E. Michael Calcott.
Na stretnutí so zástupkyňou primátora JUDr. Katarínou Ďurčanskou padali pochvaly na výrazný potenciál kvalifikovaných ľudských zdrojov v našom meste, ktorý podľa slov M. Calcotta láka zámorských investorov.

Veľvyslanca z krajiny javorového listu pre Slovensko a Českú republiku dnes na prešovskej radnici prijala zástupkyňa primátora mesta Prešov, JUDr. Katarína Ďurčanská. „Milujem históriu Slovenskej a Českej republiky, takže sa vám nepodarí nudiť ma ňou, “ smial sa po úvodných slovách zástupkyne, ktorá v skratke predstavila mesto Prešov. „Som tu už druhýkrát a je to zároveň moja rozlúčková návšteva, keďže onedlho ma vo funkcii veľvyslanca vystrieda moja nástupkyňa. “ Diskusia s veľvyslancom sa však okrem povinných spoločenských fráz zvrtla aj na nepríjemnú tému vízovej povinnosti, o ktorej sa aktuálne rozpráva v súvislosti s Českou republikou. „Slovensko sa nemá čoho obávať, vzťahy s vašou krajinou sú veľmi dobré, nedotkne sa vás to, “ ubezpečoval diplomat Calcott. V rozhovore ďalej spomenul záujem kanadských spoločností o investovanie do východoslovenských miest. „Vaše mesto predstavuje pre kanadských investorov veľký potenciál. Okrem toho, že Prešov otvára cesty ďalej na východ – na Ukrajinu či do Ruska, ako univerzitné mesto ponúkate potenciálny zdroj kvalifikovanej pracovnej sily, nehovoriac o ďalších výhodných podmienkach pre investorov, “ uviedol Michale Calcott. „Bohužiaľ, počas výkonu mojej funkcie sa mi nepodarilo dožiť príchodu spoločnosti WEST CAST, ktorá tu mala vytvoriť viac ako 150 pracovných miest. Ich zámer totiž pribrzdila hospodárska kríza. Verím, že pozitívne rozhodnutie tohto investora však už v najbližšom čase bude práve pre Prešov. “ Menovaná spoločnosť sa podľa slov M. Calcotta zaoberá výrobou autosúčiastok, ktoré produkuje najmä pre severoamerický trh najviac poznačený krízou.
Veľvyslanec Kanady nebol v Prešove prvýkrát. Posledná jeho návšteva bola venovaná najmä „kanadianistom“ – študentom kanadskej literatúry a kultúry na Prešovskej univerzite, s ktorými vidí veľkú perspektívu spolupráce..
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región